Så fungerar en HLR-utbildning

Det finns ingen som helst tvekan om att kunskap om HLR kan rädda liv. Om en person drabbas av ett plötsligt hjärtstopp så är det avgörande att någon förbipasserande kan HLR och kan sätta igång med en insats till dess att ambulans anländer. Finns dessutom en hjärtstartare som kan användas inom fyra minuter så ökar oddsen för överlevnad med närmare 70 %.

Kan du HLR? Har du nyligen genomfört en HLR-Utbildning i Stockholm? Vet du hur en hjärtstartare ska användas? Frågorna är relevanta sett till att Sverige överlag är ganska eftersatta i dessa frågor. Jämför man med andra länder så finns mycket att göra. I exempelvis Danmark så är en HLR-Utbildning obligatorisk om man vill ta körkortet – en sådan är inbakad i den teoretiska delen av utbildningen – och i många andra länder så genomför både skolor och företag löpande utbildning hos personal och elever.

Det är något som vi i Sverige borde fundera på. Som det är idag så gäller eget ansvar. Man får själv ta ansvar i att anmäla sig till en HLR-Utbildning i Stockholm och lära sig kring hur man ska gå tillväga i en skarp situation. Vilket innebär att man har svårt att hitta tid och att man således också skjuter utbildningen på framtiden.

Fler företag anmäler sig till HLR-utbildning i Stockholm

Företag har emellertid börjat ta ett större ansvar i denna fråga. Man ser att fler bokningar sker av företag i Stockholm som – på plats i de egna lokalerna – lär personalen hur en HLR går till, vad man ska tänka på och hur man ska agera vid en plötsligt hjärtstopp. Företagen avsätter en del av arbetstiden – men det handlar också om en investering. Dels i form av en kunskap som kan rädda liv, men dels även sett till att en HLR-Utbildning i Stockholm svetsar samman arbetsgruppen. Det blir ett välkommet avbrott i jobblunken och det är en både lärorik och intressant dag att delta vid. Dessutom så visar det att man som arbetsgivare bryr sig, vilket är nog så viktigt.

Uppföljning är en viktig del i detta. HLR handlar – som med det mesta – om kunskap som mår bäst av att serveras färsk. I takt med tiden så bleknar minnet och plötsligt så kommer man heller inte ihåg hur man ska göra. Det som rekommenderas är därför att man bokar in uppföljning och att man gör det ungefär vartannat år. Många företag ser även en HLR-Utbildning som en årlig företeelse och det ger också djupare kunskaper. Det handlar om en rejäl investering.

Årligen drabbas ungefär 25.000 svenskar av plötsligt hjärtstopp. Oddsen är låga redan från start och tiden är en avgörande faktor för om man överlever. Ju snabbare ambulans är på plats – desto större möjligheter har man att klara sig. Om någon kan HLR så ökar chanserna radikalt och där livet efteråt också kan bli normalt. Genom HLR så syresätts alla muskler och vitala organ i kroppen och detta innebär att exempelvis hjärnan – vid ett senare uppvaknande – inte behöver ta någon skada. Att kunna HLR räddar, helt enkelt, liv.

Publicerat den
Kategoriserat som Tips